Trávicí systém - základ zdraví

20.10.2013 20:24

Rozmanité poruchy a nemoci trávicího systému představují bezesporu „epidemii“ současné vyspělé civilizace. Ačkoliv dědičné dispozice při jejich vzniku mohou hrát významnou roli podobně  jako u celé řady různých zdravotních problémů, za hlavní příčinu masového výskytu trávicích poruch můžeme označit moderní způsob života. Hlavní funkce trávicího systému, tj. získávání živin a energie z potravy pro všechny životní děje, jsou našim životním stylem soustavně narušovány a oslabovány, což pak negativně ovlivňuje fungování celého organismu. V trávicí soustavě probíhají tři následné procesy – trávení potravy, vstřebávání živin do krevního systému a odstraňování nestrávených a nestravitelných zbytků z těla. Narušení každého z těchto procesů může přitom vyvolat nestandardní podmínky kdekoliv v organismu, ať už jsou vyvolány nedostatkem živin pro tělesné funkce nebo negativním působením toxických odpadních látek zadržovaných neúměrně dlouho ve střevního traktu. Je taky užitečné si uvědomit, že přímo s trávicím traktem je spojena nemalá část aktivity našeho imunitního systému.

 

Jaké jsou tedy hlavní příčiny trávicích poruch plynoucích z nezdravého životního stylu?

1. Je to především časté, či přímo nepřetržité působení stresu, tak typického pro současný způsob života. Nervový systém se snaží se stresem účinně vyrovnat, k čemuž orientuje činnost tělních systémů (produkce enzymů, transport kyslíku) a spotřebovává energii, které se pak nedostává pro trávicí funkce.  
2. Velmi rozšířený způsob rychlého stravování a jídlo konzumované ve spěchu vede k nedostatečnému zpracování potravy, zhoršenému trávení a vstřebávání živin.
3.  Nevhodná skladba stravy velmi negativně ovlivňuje nejen trávicí systém, ale celý organismus. Chybějící vláknina v důsledku konzumace stále rozšířenější průmyslově upravované stravy a nižšího zastoupení zeleniny a ovoce v potravě zpomaluje průchod střevního obsahu a vylučování odpadních látek, které tak mohou v těle negativně působit delší dobu. Rafinací ochuzená potrava o minerály může mít za následek zhoršenou funkci enzymů. Strava bohatá zejména na živočišné tuky klade zvýšené nároky trávicího traktu na jejich štěpení, což organismus zatěžuje jak při trávení, tak následným ukládáním tuků v tkáních. Samozřejmě, trávicímu traktu neprospívá ani nemírná konzumace alkoholu, kofeinu a kouření.
4. Užívání léků, ač v případě nemoci nezbytné, vede ke zhoršení činnosti gastrointestinálního traktu. Při dnešní v civilizovaném světě ohromné spotřebě léků jejich negativní účinky stojí za nemalým podílem z celkového výskytu trávicích potíží v populaci. Např. antibiotika vedle patogenních baktérií ničí i symbiotickou střevní mikroflóru, což může vést ke hromadění toxických látek, poškozování střevní stěny či k narušení střevní funkce. Normální fungování trávicího systému narušují kromě antibiotik i mnoho jiných léků, jmenujme alespoň antihistaminika, antacida, laxativa, antikoncepční pilulky, aspirin, ibuprofen.
5. Vysoké zatížení organismu těžkými kovy a různými chemickými látkami, ať již z potravy či z okolního ovzduší, vyžaduje zvýšené energetické nároky na jejich detoxikaci a podobně jako jsme uvedli při působení stresu, tato energie pak chybí k dokonalému trávení, vstřebávání a transportu živin v těle.

Z uvedeného je zřejmé, že komplexu nepříznivých faktorů působících na trávicí procesy by měla čelit odpovídající a neustálá péče o dobré fungování trávicího systému. Některé z těchto faktorů lze eliminovat změnou životního stylu, úpravou denního režimu, optimalizací skladby stravy atd., ale tyto změny se většinou ze subjektivních důvodů, nedostatečné vůle apod. nedaří zavést a trvale dodržovat. Jako schůdnější alternativa se tak jeví doplnit převažující méně racionální životosprávu konzumací pokud možno přírodních přípravků, které ulehčí trávicímu systému a zároveň příznivě zapůsobí i na další tělní systémy např. zklidněním psychického stavu, přívodem minerálů či vitaminů, posílením organismu, jeho pročištěním apod. Velmi vhodnou volbou je použití bylinných preparátů, jejichž příznivé účinky jsou většinou ověřeny staletým používáním a nejsou vzhledem ke svému přírodnímu původu organismu „cizí“. Ze široké škály léčivých rostlin používaných pro podporu trávicího systému můžeme zmínit ty, jež patří ve světě nejen k vůbec nejvíce používaným, ale také k nejúčinnějším.

Kořen hořce žlutého se pro své účinky používá již přibližně 3 tisíce let. Obsahuje hořčiny, silice, třísloviny, pektiny, minerály a řadu dalších cenných látek. Hořčiny a silice podporují vylučování žluče a trávicích šťáv a příznivě ovlivňují prokrvení trávicího traktu a vstřebávání živin. Pozitivně působí rovněž na množení červených a bílých krvinek. Hořec se proto využívá k podpoře trávení a povzbuzení chuti k jídlu. Pomáhá rovněž při nadýmání, žaludečních nevolnostech a pro urychlení rekonvalescence. Podporuje čištění střev a jaterní funkci. Kromě trávicího systému má ale hořec i další příznivé účinky. Posiluje organismus při únavě vč. chronického únavového syndromu, působí antibakteriálně, zmírňuje projevy artritidy, usnadňuje hojení ran.
Máta peprná patří rovněž mezi fytoterapeutika, která lidé používají po několik tisíciletí, její účinky byly známy již ve starověkem Řecku a Římě. Mezi hlavní účinné látky máty patří silice obsahující mentol, cineol, piperitol, thymol, dále třísloviny, hořčiny a flavonoidy. Nať máty se používá ke zklidnění trávicího traktu, tlumí křeče a nadýmání, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči, působí dezinfekčně, neutralizuje pálení žáhy, harmonizuje střevní funkci. Máta ovšem vykazuje daleko širší působení, než pouze v trávicím systému. Zklidňuje nervovou soustavu, pomáhá tlumit úzkost a depresivní stavy, příznivě působí při migrénách, nevolnostech nervového původu i při nespavosti. Jsou dobře známy její blahodárné účinky na dýchací cesty, pomáhá uvolňovat ucpané dutiny při nachlazení, zmírňuje projevy nachlazení, vyvolává pocení. Máta se odedávna využívala také pro posílení fyzického stavu.
Lékořice lysá, rostlina původem z Orientu, je jedna z nejdůležitějších léčivých rostlin na Zemi. Její používání pro léčebné účely se v Číně datuje někdy od 3. tisíciletí před n. l., v Evropě se využívá cca 3 tisíce let. Původně byla používána jako antitoxin při otravách, postupně se její využití podstatně rozšířilo. Kořen lékořice („sladké dřevo“) obsahuje látky zvané saponiny - zejména glycyrrhizin, glykosid liquiritin, silice, třísloviny flavonoidy a tzv. fytoncidy. Příznivý je rovněž obsah rostlinných sterolů a minerálů, zejména vápníku, železa, hořčíku, manganu, fosforu, draslíku selenu, křemíku a zinku. Z vitamínů můžeme zmínit vitamíny skupiny B a vitamin C. Využití lékořice je opět velmi široké a to nikoliv pouze v oblasti trávicí soustavy. Lékořice podporuje dobré trávení a celkově pomáhá udržovat zdravý trávicí trakt. Blahodárně působí při  žaludečních a střevních vředech – jednak díky antibakteriálním účinkům omezuje růst baktérie Helicobacter pylori, jednak stimuluje obnovu sliznic, posiluje tvorbu slizových ochranných povlaků na sliznicích a působí jako přirozené antacidum. Lékořice rovněž zklidňuje trávicí trakt, příznivě působí při cirrhóze jater a hepatitidách, stimuluje peristaltiku střev. Z účinků mimo trávicí soustavu stojí za zmínku zejména podpora vykašlávání při potížích z nachlazení, dezinfekční účinky v organismu,  posílení imunitního systému (jsou publikovány práce např. o efektu lékořice na zvýšení hladiny interferonu) a ochranné účinky proti oxidačnímu stresu. Už od starověku je lékořice hojně využívaná  pro fyzickou i psychickou stimulaci a posílení organismu, pomáhá bojovat i s chronickým únavovým syndromem.

Jak již bylo řečeno, spektrum rostlin používaných pro podporu trávení je velmi široké, počínaje rostlinami známými jako koření (anýz, zázvor aj.) přes heřmánek, smetanku (pampelišku) až po pelyněk, aloe a spoustu dalších. Ty, o nichž jsme se podrobněji zmínili v tomto článku, však určitě lze nazvat „top“ léčivými bylinami pro péči o trávicí soustavu. Velmi vhodné jsou přípravky obsahující kombinace těchto bylin, v nichž se doplňují a znásobují příznivé účinky. Všechny tři byliny jsou obsaženy v přípravku Emulips Forte společnosti OKG, který navíc obsahuje i další složky se specifickým působením. Tak např. glyceridy a diglyceridy kyseliny olejové zajišťuji emulgaci tekuté směsi přípravku, zároveň však mohou organismu usnadnit emulgaci a trávení tuků. Emulips Forte se i díky tomu liší od běžných přípravků na podporu trávení a představuje unikátní prostředek určený pro široké vrstvy zákazníků trpících rozmanitými trávicími problémy a hledajících proto účinnou pomoc a úlevu.

Zpracoval: RNDr. Lubomír Meravý

Pozn. V textu byly využity mj. informace z publikace Korbelář, Endris: Naše rostliny v lékařství, WHO monographs on selected medicinal plants, Vol. 1 – 3.

 

Zdroj: https://www.okg-net.cz/clanky/travici-system-emulips-forte/