Švestičky z naší zahrádky...

29.08.2013 14:07

Krásné letní odpoledne,

možná jste si všimli, že na stromech právě dozrávají fialové zázraky - švestky.

Když se řekne švestka, mnohým se jistě vybaví slivovice, která může být v přiměřeném množství také zdraví prospěšná, ale my se dnes zaměříme jiným směrem :)

Švestky obsahují mnoho vitaminů a minerálů, například vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro krvetvorbu. Dále je to vitamin H, který pečuje o krásu našich vlasů, nehtů a pokožky. Před poškozením buněk, tzv. oxidací, chrání vitamin E, který je ve švestkách rovněž obsažen.

Švestky jsou ale hlavně bohatou zásobárnou minerálů jako draslík, který působí na správné fungování srdce, nervů a svalů, fosfor působící na kosti a zuby, železo mající vliv na krvetvorbu, hořčík pomáhájící funkci mozku, svalů a metabolismu, vápník zesilující kosti a zuby a v malém množství obsahují také síru a zinek.

Naši předkové švestky konzervovali mnoha způsoby, aby měli v zimě a na jaře, kdy je nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, potřebné živiny. Dají se usušit, naložit, udělat z nich kompot, povidla nebo džem. Dnes můžeme i zamrazit.

Švestky jsou často využívány pro své projímavé účinky, zlepšují peristaltiku střev a zároveň je čistí, čímž napomáhají hubnutí.

A protože máme letos těchto zdravých plodů hojnost, rozhodla jsem se je využít při přípravě oběda.

Oslaďte si život i Vy a dopřejte si švestkové tvarohové knedlíky. Děti je určitě ocení!

Na 25 knedlíků budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • vypeckované švestky

Ingredience (kromě švestek samozřejmě) smícháme dohromady a vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučněném válu vytvarujeme váleček, který nakrájíme na stejně velké díly. Do každého pak pečlivě zabalíme jednu švestku. Připravené knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 5-7 minut. Po vyjmutí v hrnce ihned propícháme vidličkou, aby vyšla pára. Podáváme přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem, kdo má rád, může přidat i mák.

A takto vypadají uvařené knedlíčky :)

Dobrou chuť!