Nemoc je jen informace, přirozenou podstatou člověka je být zdravý

09.01.2014 09:47

Aby naše tělo prospívalo a fungovalo, potřebuje stejnou měrou jak zdravé myšlenky (psychiku), tak optimální stravu, pohyb a odpočinek. To jsou základní složky, které je třeba si uvědomit. Nemoc je vlastně jen informace, že něco není v pořádku, je to informace jen pro nás. Většina dnešních lidí informace a signály našich těl nechce slyšet.

 

Naše tělo ze začátku ťuká, pak začne přidávat na síle, až bouchá tak silně, že skončíme v nemocnici. Přitom stačí vnímat první ťukání, potřeby svého těla a dopřát mu optimální podmínky pro to, aby prostě a jen fungovalo. A přitom se opravdu stačí zastavit, jakmile uslyšíme prvotní ťukání, a zamyslet se. Žijeme v harmonii se sebou samými? Děláme opravdu vše, co chceme dělat? Anebo je něco s námi v rozporu? Odpovězme si na tyto otázky, pojďme do hloubky nás samých, a pokud se nám podaří si správně odpovědět, bude se cítit skvěle nejen náš duch, ale i naše tělo, které již nebude muset upozorňovat na to, co mu chybí.

Myslíte si, že zdraví a zdravý životní styl jsou nějaké tabulkové hodnoty o váze, krevním tlaku, poměru svalové hmoty k tukové? Já osobně si myslím, že obecná definice zdraví neexistuje. Zdravý člověk je podle mě ten, co je plný energie, fyzické síly a je v psychické pohodě. A každý z nás má stupně této síly a pohody jinde, proto není možné zobecnit toto slovo a aplikovat a posuzovat ho na všechny lidi stejně. Jsou to jen naše pocity, naše názory, naše postoje, naše zvyklosti na čem záleží a v čem se my sami cítíme dobře. Je-li to s námi v souladu, je to naše cesta, naopak pokud ten pocit není dobrý, ani cesta není pravděpodobně dobrá.

Nicméně vnímám, že je potřeba se od něčeho odrazit, opřít se o nějakou teorii. Bez toho se pravděpodobně asi nedá vyjít na novou cestu. A až poté, co se od něčeho odrazíme, až máme nějaké svoje osobní zkušenosti, jsme schopni si vytvořit vlastní názor. Nejdůležitější je začít, udělat první krok, změnit svoje dosavadní návyky a dogmata, vystoupit ze své zóny pohodlí a začít být vědomý. Ono vlastně jde pouze o to uvědomovat si, proč dané věci děláme, proč jíme tak, jak jíme, proč se chováme tak, jak se chováme, na co a jak myslíme, kolik pohybu a odpočinku vědomě zařazujeme do svého života. Je potřeba udělat první krok ze tmy zapomnění ke světlu vědění.

Každý z nás je originál, dokonalý a jedinečný!

Každý si v životě z daných situací a z daných informací odnáší jen to, co má, co ho osloví a zaujme. Všichni máme svoje mentální programy, svoje zkušenosti, svoje zvyky a proto i jakékoliv vnímání nových informací budou u každého jiné, byť budeme všichni vycházet ze stejného zdroje informací. Společnost resp. média nám v dnešní době předkládá spoustu pohledů na zdraví a zdravý životní styl. Můj osobní názor je, že tyto pohledy jsou velice zkreslené. Většina pravidel, doporučení, návodů a různých varování má svůj skrytý podtext. Klíčem ke zdraví a nejen jemu, jsme jen my sami, nikdo jiný nám není schopen určovat, co a jak máme dělat, abychom byli zdraví a spokojení.

Základem je pohled na člověka jako na celek. 

A to už jak na to, jak myslíte, jak cítíte, co děláte, co říkáte, až po to, co jíte a jakou svoji realitu vytváříte. A to vše je v souladu s vaší vnitřní podstatou, s vaší myslí, vaším tělem a vaší duší. Všechno se vším souvisí a nelze od sebe nic z toho oddělovat.
Pokud začneme vnímat naše individuální potřeby a budeme je naplňovat, budeme pak zcela přirozeně žít kvalitnější život. Věci, potraviny, sporty, různé druhy odpočinkových aktivit, které s námi nebudou v souladu, zcela přirozeně vymizí. A ty které budeme vnímat uvnitř nás jako naši přirozenou potřebu, budou naší novou realitou, naší cestou a přinesou nám spokojený a vědomý život.

Přibližujeme myšlenky, které vychází z tisíce let starých nauk, zákonů a procesů, které jsou neměnné a jsou nesmírně hluboké. Pokud pochopíme jejich principy, uvědomíme si, možná poprvé v životě, jaké jsou naše skutečné potřeby a tělesné rytmy. Naučme se rozpoznat, kdy tyto rytmy narušujeme a čím. A poté budeme velmi rychle vědět, jak se opět dostat do rovnováhy. A to hlavně bez stresu a bolesti. Někdy nám to půjde líp, někdy to bude obtížnější, všechno je v pořádku, je to cesta.

Překážky jsou výzvy k tomu, abychom se poohlédli, vyhodnotili situaci a pokusili se věci dělat jinak, snáze a tak, aby nám naše jednání přinášelo zdravější tělo, mysl, úsměv na tváři, spokojenost a štěstí.

 

 

Zdroj: https://www.okg-net.cz/clanky/nemoc-je-jen-informace-prirozenou-podstatou-cloveka-je-byt-zdravy/