Časné léto - péče o srdce a tenké střevo

28.05.2014 16:53

Konec jara a začátek léta (15.5. - 14.7.) patří podle čínského pentagramu prvku Oheň. Ten řídí srdce a tenké střevo a proto bychom se v tomto období měli zaměřit právě na tyto orgány.

 

 

 

Srdce je centrum citů a lásky. Bez srdce není život. Stará se o to, aby krev, ta životní energie, neustále proudila naším tělem a dopravovala kyslík a další důležité živiny ke všem buňkám a zároveň z nich odváděla odpadní látky. Denně přečerpá kolem 12 000 litrů krve. Srdce ukazuje naši schopnost radovat se ze života a krev vyjadřuje náš životní rytmus – zda příliš netlačíme nebo naopak neustupujeme (což se projevuje jako vysoký nebo nízký krevní tlak).

Tenké střevo, párový orgán srdce, vstřebává z potravy důležité živiny do krve a ukazuje, jak umíme přijímat životní zkušenosti. Pokud něco příliš řešíme a pitváme, oslabujeme si tenké střevo a také si ubíráme radost ze života, čímž zase neprospíváme našemu srdíčku.

Na potíže se srdcem a tenkým střevem nás upozorňuje nadýmání, žaludeční nebo dvanácterníkové vředy, nevolnost, hořko nebo sucho v ústech, červený nos, pálení dlaní, citlivý loket a rameno a problémy s jazykem. Také ledvinové potíže ukazují na blížící se problémy se srdcem.

Zcela zásadní pro správné fungování srdce jsou čisté, nezanešené cévy. Blahodárně působí na srdce omega-3 nenasycené mastné kyseliny, koenzym Q10, antioxidanty (vit. E, A, …), červené víno. Důležitá je také rovnováha vápníku a hořčíku a odkyselování organismu.

Pro přírodní podporu srdce a cév můžeme použít některý z těchto výrobků: OK Omega+, OK Gama+, OK Omega-3 Complete nebo alespoň Emulips či Emulips Forte. Podle případných dalších zdravotních potíží si vyberte ten pravý přípravek právě pro Vás, případně Vám s výběrem ráda poradím. O odkyselení organismu stejně jako o doplnění vápníku a podporu pohybového ústrojí se postará přípravek OK Beta+ (velmi silné je spojení produktů OK Beta+ a OK Gama+). Čištění střev, detoxikaci, posílení střevní mikroflóry a tím imutnity má na starost OKG Factor Base.

Ze stravy srdci a tenkému střevu nejvíce škodí mléčné výrobky (krom zakysaných). Naopak prospívá konzumace ryb, mořských řas, zeleniny, cibule a česneku. Jíme zeleninové polévky a jednu porci jídla denně nahradíme zeleninovým salátem. Prospěšná je i sklenička kvalitního červeného vína :) Vzhledem k tomu, že od 11. do 13. hodiny srdce regeneruje a od 13. do 15. hodiny přebírá aktivitu tenké střevo, je vhodné konzumovat vydatnější jídlo až po 15. hodině.

Učíme se poslouchat své srdce, radovat se z maličkostí, rozdávat lásku, radost a optimismus, netrápit se druhými, přijímat všechno, co přichází, jako prospěšné, poučit se a zbytečně nepitvat denní záležitosti.